– EN STADSDEL FÖR INSPIRATION

I stadsdelen Väster i Eskilstuna skapas ett Energy Evolution District där lösningar inom energiområdet ska testas och visas upp.
Här kan entreprenörer, forskare, näringsliv, fastighetsägare och offentliga verksamheter samverka för att testa och utvärdera nya tekniker, metoder och arbetssätt.

I Energy Evolution District ska man kunna ta del av nya innovativa lösningar inom energiområdet, men även väl beprövad teknik för att använda energi mer effektivt, här ska alla hitta något att inspireras av!

Här kan du läsa om alla goda exempel i Energy Evolution District, välkommen att inspireras!

 

Demonstrationsarenan ska möjliggöra innovation i verklig miljö och bidra till att produkter och tjänster snabbare når marknaden. Med utgångspunkt i de behov som finns hos aktörer på Väster testar vi lösningar inom energiområdet, det kan vara produkter, tjänster, arbetssätt, beteendeförändringar eller annat. Tillsammans verkar vi för att hitta lösningar, i form av nya spännande innovationer eller välbeprövade metoder, som kan implementeras i verksamheten och spridas som goda exempel med målet att fler ska ta efter!

Inom ramen för projektet besöker vi företag på Väster, vi berättar om projektet, lyssnar och lär om verksamheten vi besöker och utifrån intresse och behov ger rådgivning när det gäller energianvändning.

Vi har även genom dessa möten och dialoger med fastighetsägare och företag en möjlighet att koppla ihop aktörerna på Väster med innovativa företag inom energibranschen som har en produkt/tjänst/process eller dylikt som de vill testa/demonstrera. Under våra besök på Väster träffar vi företag inom alla tänkbara branscher och alla olika storlekar, vilket gör att möjligheterna är goda att hitta passande samarbeten.

 

Varför ska du som företagare/fastighetsägare engagera dig i Energy Evolution District? Genom att bli en del av Energy Evolution District kan du som aktör på Väster:

· bidra med miljönytta.

· öka din konkurrenskraft genom minskade kostnader och genom att visa att du arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor.

· vara med och bidra till att Väster blir ett föregångsområde mot ett hållbart Eskilstuna.

· vara med och inspirera och bidra till att fler gör mer genom att dela med dig av erfarenheter av ditt energiarbete.

VAR? Stadsdelen Väster i Eskilstuna

VAD? En Demonstrationsarena för lösningar inom energiområdet

FÖR VEM? Innovativa företagare i energibranschen och aktörer på Väster i Eskilstuna.

Alla aktörer på Väster i Eskilstuna som aktivt vill arbeta med sin energianvändning och få möjligheten att dela med sig av och visa upp det arbete man gör.

Innovativa företag i energibranschen som vill testa/visa upp/demonstrera lösningar inom energiområdet som kan bidra till minskade utsläpp av koldioxid.

HUR? Energy Evolution District fungerar som ”matchmaker” mellan aktörer på Väster som vill få möjlighet att testa en, för dom, ny lösning i sina lokaler/sin verksamhet och innovativa företag med behov av att testa sina lösningar ute i verkliga miljöer och verksamheter.

FINANSIERING? Kostnader i samband med demonstrationer bärs av de inblandade parterna enligt gemensam överenskommelse. Projektet bygger på att hitta ett win-win mellan de olika aktörerna samt att sprida det som görs i Energy Evolution District som goda exempel, idéer och inspiration för omvärlden. Detta ger utväxling både för de delaktiga företagen och för arbetet mot ett hållbart energisystem.

VISUALISERING? De demonstrationer som görs inom ramen för projektet ska spridas för att inspirera andra och ett av de viktigaste verktygen för detta är en 3D-karta där demonstrationerna ska visualiseras och beskrivas. Kartan utvecklas tillsammans med RISE och kommer tillsammans med denna hemsida och Energy Evolution Centers fysiska showroom att fungera som plattform för spridning av det som görs inom ramen för Energy Evolution District.

STADSDELEN VÄSTER I ESKILSTUNA

Väster är centralt beläget på båda sidor om Eskilstunaån på bara 10 minuters promenadavstånd till centrum. Fastigheterna i Väster ägs i första hand av privata markägare, många både äger sin fastighet och driver sin verksamhet där eller hyr ut delar av fastigheten till andra verksamheter.

I Stadsdelen finns verksamheter inom en rad olika branscher. Gymnasieskola, vårdcentral, butiker, bilverkstäder, tillverkande industrier, gym, museum, restauranger, lackeringsfirmor, tågdepå, tryckeri, byggföretag och transportbolag är bara ex axplock av alla de verksamheter som finns på Väster. Det är alltifrån enpersonsföretag till företag med hundratals anställda. Allt detta sammantaget gör att förutsättningarna är goda att hitta lämpliga och intresserade aktörer för att demonstrera lösningar av olika slag inom energiområdet.

I Stadsdelen finns en rad verksamheter med starka kopplingar till energiområdet. Energimyndigheten har sitt huvudkontor i ett före detta metallgjuteri i hjärtat av stadsdelen och Energimarknadsinspektionen har flyttat in i nya lokaler på Väster i Eskilstuna. Det är även på Väster som stadens kraftvärmeverk är placerat, och även Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljös huvudkontor samt avdelning för elnät återfinns på Väster.

Är du intresserad av att veta mer om Väster och Eskilstuna kommuns planer för stadsdelen så hittar du ”Fördjupning av program för Väster” här.

Låter det intressant för dig eller vill du tipsa någon du känner?

Hör av dig, via kontaktformuläret nedan eller via mail direkt till någon av oss, om du är intresserad av att öppna upp din verksamhet på Väster för en demonstration eller om du har en idé, produkt eller tjänst som du tror skulle passa för Energy Evolution District.

Är du aktör på Väster i Eskilstuna och vill få ett besök av oss för att få tips och råd kring er energianvändning? Fyll i formuläret nedan så återkommer vi!

5 + 5 =

Mattias Sjölund

Energi- och klimatrådgivare, Eskilstuna kommun

Sara Sjöqvist

Projektledare Energy Evolution District, Eskilstuna kommun

Per Ekstorm

Energicoach / Energi- och klimatrådgivare, Eskilstuna kommun

Vill du hålla dig uppdaterad om projektet?